Održani Dani otvorenih vrata udruga 2022.

  • Slika /slike/IMG_20220602_140103.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Od 02. do 04. lipnja 2022. održani su jubilarni, 10. po redu, Dani otvorenih vrata udruga, manifestacija koju Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizira kako bi udruge građanima približile svoje programe i aktivnosti. 

Udruge u sklopu Dana otvorenih vrata udruga organiziraju brojne kreativne radionice, predavanja, predstave i akcije te na druge inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Organiziranjem ove manifestacije Ured za udruge želi povećati vidljivost djelovanja udruga, posebno onih koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora, te poboljšati percepciju udruga u javnosti.
 
Građani su ove godine imali priliku sudjelovati u ukupno 141 različitom događanju koja su udruge organizirale, a pregled svih prijavljenih događanja u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2022. nalazi na aplikaciji UdrugeInfo.
 
Najuspješnije udruge bit će nagrađene za svoje sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga - ukupno 5 udruga koje su otvorile svoja vrata i na taj način građanima predstavile svoj rad i aktivnosti za opće dobro, te Uredu za udruge dostavile izvještaje o provedenim aktivnostima, osvojit će godišnju pretplatu na časopis Udruga.hr koju Ured za udruge dodjeljuje u suradnji s časopisom Udruga.hr.
 
U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2022., u četvrtak, 02. lipnja 2022. na jezeru Granešina održana je i konferencija „Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela pomoći i podrške“. Konferencija je održana s ciljem predstavljanja aktivnosti s kojima su se udruge i različite inicijative građana uključile u rješavanje kriznih situacija te s ciljem poticanja razmišljanja o novim modelima suočavanja s posljedicama kriza i njihovog rješavanja.
 
Sudionicima konferencije uvodno su se obratili gospođa Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnateljice Ureda za udruge te gospodin Danko Relić, predsjednik Savjeta za razvoj civilnog društva, nakon čega su uslijedile rasprave u okviru dva panela – „Doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija“ te „Udruge u izgradnji novih modela pomoći i podrške“.

U sklopu panela – „Doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija“ ispred Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, krovne organizacije Ukrajinca nastale s ciljem očuvanja kulturnih vrijednosti Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj i aktivnog povezivanja sa matičnom domovinom, govorila je Marija Meleško naglasivši pritom da je Ukrajinska zajednica Grada Zagreba suočena s potpuno novim izazovima pomoći matičnoj zemlji te da su izrazito angažirani u zbrinjavanju izbjeglica te pružanju različitih oblika humanitarne i druge pomoći. O zagovaranju prava izbjeglica i prisilno raseljenih osoba te integraciji izbjeglica govorio je Entoni Šeperić iz Isusovačke službe za izbjeglice, međunarodne katoličke humanitarne organizacije prisutne u više od 50 zemalja u svijetu, a koja u Hrvatskoj djeluje od Domovinskog rata. U raspravi su također sudjelovali i Irena Petrijevčanin Vuksanović, državna tajnica iz Ministarstva unutarnjih poslova koja je govorila o pružanju pomoći u kriznim situacijama te Danko Relić iz Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ koji je govorio o zaštiti mentalnog zdravlja i pružanju psihološke potpore lokalnoj zajednici i izbjeglicama. Josip Granić iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) predstavio je edukacijske aktivnosti HGSS-a i osvrnuo se na izazove s kojima su suočeni, ali i model bespilotnih sustava koji će uskoro biti u procesu certificiranja kroz mehanizme Europske unije.

U sklopu panela – „Udruge u izgradnji novih modela pomoći i podrške“ Antoana Silov iz udruge Liječnici svijeta naglasila je važnost brige o mentalnom zdravlju te psihosocijalnoj podršci, dok je psihologinja Ella Kravchenko, stručna suradnica u Službi za zaštitu migranata Hrvatskog Crvenog križa govorila o besplatnoj psihološkoj pomoći koju pruža svojim ukrajinskim sunarodnjacima. U panelu je sudjelovala i Danijela Štimac iz Ministarstva zdravstva, govoreći o aktivnostima ministarstva u kontekstu pandemije, ali i općenito brizi za mentalno zdravlje zajednica, dok je Željka Markulin iz Ured za udruge Vlade RH predstavila mogućnosti financiranja predmetnih tema iz Programa Unije - Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV). Martina Horvat, soc. pedagoginja iz Ambidekster kluba osvrnula se prvenstveno na utjecaj krize na ionako ranjive skupine.

Na konferenciji je sudjelovala i delegacija iz Republike Srbije koja je u sklopu projekta „Dijalog promena – podrška organizacijama civilnog društva“ posjetila Ured za udruge Vlade RH te brojne organizacije civilnoga društva u Zagrebu, okolici Zagreba i Petrinji. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a provodi ga Beogradska otvorena škola, dok je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske suradnik na projektu, a projektom se želi odgovoriti na postojeće izazove u suradnji organizacija civilnog društva i javnih vlasti prilikom donošenja odluka i kreiranja javnih politika za rješavanje konkretnih problema u zajednici.

Konferencija „Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela pomoći i podrške“ se prenosila uživo putem YouTube kanala Ureda za udruge, a snimka je također i trajno dostupna na navedenom YouTube kanalu.

U sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2022. održane su i dvije „Šetnje kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ kako bi se javnosti približila bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva. Tijekom šetnje zainteresirani građani i delegacija Republike Srbije obišli su povijesne lokacije važne za djelovanje udruženja te se upoznali s detaljima rada i djelovanja navedenih udruženja.

Također, i ove godine, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je objavio Javni poziv „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ na temu: „Uloga i doprinos udruga u rješavanju kriznih situacija i izgradnji novih modela pomoći i podrške“.  Ovim Javnim pozivom nastoji se povećati vidljivost djelovanja udruga u navedenim područjima, dajući udrugama priliku za dobivanje stručne komunikacijske podrške u promociji aktivnosti koje već provode kako bi doprinijele izgradnji mira i sigurnosti. Objava rezultata javnog poziva očekuje se do kraja lipnja 2022. godine.

Pisane vijesti