Održano javno savjetovanje o nacrtu Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u RH

U ponedjeljak, 26. ožujka, u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, u velikoj dvorani Ministarstva financija, održano je javno savjetovanje o nacrtu Akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2012.-2013.

 
Svrha savjetovanja je bila raspraviti s predstavnicima zainteresirane javnosti nacrt Akcijskog plana, koji je tom prilikom predstavljen, te njegove očekivane učinke na jačanje otvorenosti i transparentnosti tijela javne vlasti u predstojećem razdoblju.
Naime, Republika Hrvatska je u kolovozu 2011. godine potvrdila svoje sudjelovanje u globalnoj međunarodnoj inicijativi „Partnerstvo za otvorenu vlast“ čija je svrha osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. U tu svrhu pripremljen je nacrt Akcijskog plana koji uključuje prijedloge prioritetnih mjera i aktivnosti, a koje se tiču fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, korištenja informacijskih tehnologija te sudjelovanja građana i civilnog društva. 
 
Javno savjetovanje otvorili su prigodnim riječima Nikola Kristić, zamjenik predsjednika Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te Igor Vidačak, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge. Igor Vidačak je ujedno predstavio aktualni nacrt Akcijskog plana te obavijestio prisutne o narednim koracima. Na temelju rezultata javne rasprave te pristiglih očitovanja tijela državne uprave koja su određena kao nositelji, odnosno sunositelji mjera Akcijskog plana, bit će do kraja ožujka izrađen Prijedlog Akcijskog plana, kako bi ga Vlada Republike Hrvatske usvojila na prvoj narednoj sjednici. Akcijski plan će potom biti predstavljen na godišnjoj konferenciji Partnerstva za otvorenu vlast 17.-18. travnja, u Brazilu.
 
Javno savjetovanje okupilo je 40-ak predstavnika zainteresirane javnosti te tijela državne uprave, koji su kroz međusobni dijalog raspravili prijedloge prioritetnih mjera i aktivnosti predviđenih Akcijskim planom. 


Pisane vijesti | Partnerstvo za otvorenu vlast