Peta obljetnica djelovanja inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Slika /slike/OGP.jpg

Inicijativa partnerstvo za otvorenu vlast je pokrenuta 20. rujna 2011. godine i od tada do danas je od osnivačkih 8 vlada i 9 organizacija civilnog društva narasla na 70 vlada članica inicijative te 1000 organizacija civilnog društva. 

Inicijativa Partnerstvo za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP) slavi danas svoju 5. obljetnicu na marginama Opće skupštine UN-a na događaju koji zajednički organiziraju aktualni i budući su-predsjedatelji Upravnog odbora inicijative: Vlada Južnoafričke Republike i Alejandro González Arreola  (kojima prestaje mandat), Vlada Republike Francuske i Manish Bapna (koji preuzimaju pozicije glavnih predsjedatelja) i Vlada Gruzije i Mukelani Dimba (koji preuzimaju pozicije su-predsjedatelja).

Na događanju će se govoriti o uspjesima, kao i o izazovima što se tiče otvaranja vlasti.
Veći broj državnika, uključujući predsjednika Francuske Françoisa Hollandea, predsjednika Južnoafričke Republike Jacoba Zumu, premijera Rumunjske  Daciana Cioloşa, premijera Gruzije Giorgija Kvirikashvilia, predsjednika Slovačke Andreja Kiska, predsjednika Nigerije Muhammadu Buharija, predsjednika Šri Lanke Maithripala Sirisena i predsjednika Sierra Leone  Ernest Bai Koroma, razgovaralo je o ulozi koju Partnerstvo za otvorenu vlast može imati u pridonošenju nacionalnim i internacionalnim aktivnostima u područjima poput suzbijanja korupcije, osiguravanja pristupa informacijama i unaprjeđenju javnih usluga za održivi razvoj.
Ambasador OGP-a Winnie Byanyima govorila je o zaštiti građanskog prostora i jačanju demokracije kako bi se odgovorilo na rastuću nejednakost širom svijeta. Pozvala je države OGP-a da zajednički rade kako bi djelovale ka smanjenju nejednakosti.    
Su-predsjedatelji iz civilnog društva, Alejandro González Arreola i Manish Bapna govorili su o pritiscima i prilikama s kojima se suočava civilno društvo, kako OGP može pridonijeti jačanju civilnog društva i njihovim vizijama za unaprjeđenje suradnje između vlada i civilnog društva.
Novi izvršni direktor OGP-a, Sanjay Pradhan je pozvao na veću suradnju između vlada i građana, na podizanje zajedničke ambicije unaprjeđenja otvorenosti i transparentnosti, te na širenje kolektivnog osjećaja vlasništva nad OGP-om, kao i suradnje unutar OGP-a. 

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima. Inicijativu vodi Upravni odbor čiji su članovi predstavnici vlada i organizacija civilnog društva. Od 2014. godine članica Upravnog odbora je i Republika Hrvatska.
Na sastancima OGP-a koji se održavaju u New Yorku ovog tjedna Republiku Hrvatsku predstavljaju: g. Amir Muharemi, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova za globalne poslove, g. Damir Župan, načelnik Sektora za globalna pitanja i međunarodne organizacije i Petra Mijić, Stalna Misija RH pri UN-u.

Više o inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast te o sudjelovanju Republike Hrvatske pronađite ovdje.
 

Pisane vijesti