Poziv na predlaganje predstavnika organizacija civilnoga društva u Savjetodavni odbor za program Civilno društvo u sklopu 2. švicarskog doprinosa

Slika /slike/švicarci naslovna.png

Poziv je otvoren do 21. listopada 2024.

U sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje- 2. doprinos u nadležnosti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske za program Civilno društvo predviđeno je 7,62 milijuna švicarskih franaka.
U sklopu programa Civilno društvo provest će natječaji po 4 tematske komponente i to u području obrazovanja za održivi razvoj, volonterstva, mikro projekata na lokalnoj razini i društveno korisnog učenja.

Više o Švicarsko-hrvatskom programu suradnje pronađite ovdje.

Člankom 4.5. Uredbe o provedbi Drugog švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije i članka 6. Sporazuma između Švicarske agencije za razvoj i suradnju i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije o provedbi mjere potpore Civilno društvo potpisanog 3. rujna 2024. određeno je da Upravitelj programa odnosno Ured za udruge Vlade RH ima obvezu uspostaviti  Savjetodavni odbor za mjeru Civilno društvo.

Savjetodavni odbor obavlja sljedeće zadaće:

-    ex ante procjenjuje i potvrđuje natječajnu dokumentaciju za podnošenje projektnih prijedloga
     uključujući i kriterije odabira
-    ex post procjenjuje i potvrđuje provedeni selekcijski postupak odabira projektnih prijedloga
-    osigurava transparentnost postupka odabira projektnih prijedloga u cjelini
-    potvrđuje konačnu listu projekata koji će se financirati u okviru 2. švicarskog doprinosa, a prije
     odobrenja Upravljačkog odbora;
-    raspravlja o izvještajima o napretku u provedbi 2. švicarskog doprinosa  darovnice;
-    predlaže mjere za unapređenje provedbe  2. švicarskog doprinosa
 
Sukladno navedenoj Odluci Savjetodavni odbor za mjeru Civilno društvo čine i predstavnici organizacija civilnoga društva i to 2 predstavnika/ce civilnoga društva u svojstvu člana/ce i njihove zamjene člana/ce.

Molimo sve zainteresirane organizacije civilnoga društva da putem obrazaca dostave prijedloge kandidata za člana  i zamjenu člana navedenog upravljačkog odbora.
Poziv je otvoren do 21. listopada 2024.


Obrazac za prijavu kandidata za člana i zamjenu člana Savjetodavni odbora

 
Prijedlozi se dostavljaju Uredu za udruge na elektroničku adresu; savjet@udruge.vlada.hr ili članovima Savjeta za razvoj civilnoga društva - predstavnicima udruga prema području djelovanja, a popis članova s elektroničkim adresama pronađite ovdje.   U slučaju većeg broja kandidata postupak izbora članova provest će se putem Savjeta za razvoj civilnoga društva, sukladno Poslovniku Savjeta.
 
Važna napomena: udruge čiji predstavnici budu sudjelovali u radu navedenog Savjetodavnog odbora neće moći prijavljivati projekte u sklopu poziva koji će se objaviti u okviru mjere Civilno društvo, sukladno odredbama o sprječavanju sukoba interesa temeljem Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge (Narodne novine 26/2015, 37/2021).

 

Stranica