Poziv na predlaganje predstavnika organizacija civilnoga društva za člana National Contact Point

Slika /slike/Pristup informacijama - genericke slike/shutterstock_165696095.jpg

Rok za dostavu kandidatura za udruge koje djeluju u području zaštite okoliša je petak 21. prosinca

Republika Hrvatska trenutno je u procesu izrada OECD-ove investicijske studije (Investment Policy Review/IPR) što je započelo službenim predstavljanjem u Uredu predsjednika Vlade RH u rujnu 2017. Nakon završetka izrade studije očekuje se pristupanje Republike Hrvatske OECD-ovoj Deklaraciji o međunarodnim ulaganjima i multinacionalnim tvrtkama i članstvo u Odboru za investicije.

Sastavni dio IPR-a je područje odgovornog poslovanja, a da bi neka država postala članica Odbora mora osnovati mehanizam za promicanje OECD-ovih Smjernica o odgovornom poslovanju, originalnog naziva Guidelines for Multinational Enterprises. Mehanizam u OECD-u ima radni naziv National Contact Point ili skraćeno NCP (tako se nazivaju i osobe koje obavljaju zadaće mehanizma NCP-a).

Hrvatski IPR je došao do faze kada je potrebno osnovati NCP koji će se sastojati od dva tijela, tzv. stalnog NCP-ja (full time NCP) i vanjskog tijela (multistakeholder body). Vanjsko tijelo će činiti predstavnici državne uprave, poslovne zajednice te nevladinih udruga i sindikata. Sudjelovanje u radu vanjskog tijela NCP-a je na dobrovoljnoj osnovi. Radom ovog tijela koordinirat će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U rad National Contact Point bit će uključen i jedan predstavnik organizacija civilnoga društva iz područja zaštite okoliša.

Molimo sve zainteresirane organizacije civilnoga društva koje djeluju u području zaštite okoliša da putem obrasca dostave prijedloge kandidata za člana National Contact Point.

Rok za dostavu kandidatura je petak 21. prosinca.

Prijedlozi se dostavljaju direktno Uredu za udruge na elektroničku adresu: savjet@udruge.vlada.hr ili članovima Savjeta za razvoj civilnoga društva - predstavnicima udruga prema području djelovanja, a popis članova s elektroničkim adresama pronađite ovdje.    

Obrazac za prijavu

Pisane vijesti