Projektima iz Hrvatske 4 milijuna kuna kroz program Europa za građane

Slika /slike/banneri/EzG_vizual.jpg

U 2015. godini osam je korisnika iz Hrvatske, u velikoj konkurenciji prijavitelja iz 32 zemlje sudionice, bilo uspješno na natječajima programa Europa za građane ostvarivši financijsku podršku vrijednu gotovo 4 milijuna kuna.

Provoditelji projekata su tri udruge (Festival židovskog filma Zagreb, Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Europski dom – Slavonski Brod), četiri općine (Vidovec, Beretinec, Cestica i Podgora) i grad Vodnjan. U odnosu na ukupno povučena sredstva od strane korisnika iz Hrvatske tijekom prošle godine, ovo je značajno povećanje od 37%. Ako se u obzir uzme da je 53 organizacija, gradova i općina iz Hrvatske uključeno u svojstvu partnera na projektima ukupne vrijednosti 24.810.450,00kn vrijednost projekata koji se u konačnici provode u Hrvatskoj je značajno veći.
 
Projekti će se provoditi tijekom 2015. i 2016. godine, a u njima će uz korisnike iz Hrvatske aktivno sudjelovati predstavnici iz 14 zemalja članica Europske unije i zemalja kandidatkinja za članstvo. Korisnici iz Hrvatske organizirat će festivale, ljetne škole, volonterske i dječje kampove s ciljem zagovaranja multikulturalnog dijaloga i jačanja tolerancije. Također, kroz projektne aktivnosti osnažit će se zajedničke europske vrijednosti kroz suočavanje s prošlošću i sjećanje na žrtve totalitarnih režima, a u svrhu postizanja održivog mira. Projekti će se baviti i budućnošću Europske unije, poticati aktivno europsko građanstvo, zajednički europski identitet, socijalno poduzetništvo i samozapošljavanje, razvoj ruralnih sredina, propitivati i osvještavati izazove osoba s invaliditetom i starijih osoba, a također će se raspravljati razlike među građanima Unije, kao i euroskepticizam.
 
Program Europa za građane u Hrvatskoj je dostupan od 2008. godine, a od tada je provedeno ukupno 84 projekata neprofitnih organizacija i jedinica lokalne i područne samouprave. Svrha Programa Europa za građane jest poticati razvoj aktivnog europskog građanstva davanjem financijskih potpora organizacijama koje rade na osnaživanju osjećaja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji kroz umrežavanje i razmjenu znanja, iskustava, tradicija i vizija napretka. Ured Vlade RH za udruge imenovan je koordinatorom provedbe programa u Hrvatskoj i djeluje u svojstvu Kontakt točke za program Europa za građane.

Popis projekata iz Hrvatske financiranih iz programa Europa za građane u 2015.

Pisane vijesti | Europa za građane