Ured za udruge u 2015. godini

Slika /slike/Čestitka UZUVRH 2015..jpg

Ured za udruge je u 2015. godini nastavio s radom na unapređenju suradnje države i civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. 

Zahvaljujući aktivnoj podršci i suradnji s kolegama i kolegicama u organizacijama civilnoga društva, tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i područne samouprave te brojnim domaćim i inozemnim javnim institucijama, sretni smo što možemo podijeliti s vama barem dio rezultata ovogodišnjeg rada tima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske:
 
  • Više od 2600 odgovora na upite građana, udruga te drugih javnih tijela.
  • Unaprijeđen je sustav financiranja programa i projekata udruga donošenjem Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, a djelatnici Ureda održali su 26 radionica i predavanja o primjeni Uredbe s ukupno 1260 polaznika iz cijele Hrvatske.
  • Reformiran je sustav savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata pokretanjem jedinstvenog portala za savjetovanja „e-Savjetovanja“. Ured za udruge održao je preko četrdeset radionica za osposobljavanje državnih službenika za djelotvorno korištenje sustava „e-Savjetovanja“. Kroz edukaciju osposobljeno je više od 200 državnih službenika za korištenje sustava „e-Savjetovanja“.
  • Izvršeno je 55 milijuna kuna plaćanja iz fondova EU za projekte u nadležnosti Ureda za udruge (100% planiranog u 2015.).
  • Ugovoreno je 38 novih projekata u sklopu EU-IPA 2012 natječaja vrijednih 42 milijuna kuna.
  • Sklopljeno je 94 ugovora o sufinanciranju EU projekata udruga ukupne vrijednosti 5.582.366,80 kuna.
  • 26 terenskih posjeta udrugama koje provode projekte financirane EU sredstvima u svrhu učinkovitog praćenja planiranih rezultata.
  • Održano je 16 radionica za potencijalne prijavitelje na programu „Europa za građane“ sa 748 sudionika. Ukupno je u sklopu raznih radionica i predstavljanja Ureda za udruge sudjelovalo 960 polaznika. Nositelji projekata iz RH ugovorili su projekte vrijedne 4 milijuna kuna, a 53 organizacije, grada i općine iz Hrvatske uključeno je u svojstvu partnera na projektima ukupne vrijednosti 24.810.450 kuna.
  • Gotovo 500 udruga sudjelovalo je na Danima otvorenih vrata udruga 2015.​
  • Pokrenuta je nova mobilna aplikacija UdrugeInfo za bolje informiranje građana o aktivnostima udruga u lokalnoj zajednici.
  • Održano je 5 sjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva te 2 sjednice Savjeta inicijative Partnerstva za otvorenu vlast.

Svim suradnicama i suradnicima u organizacijama civilnoga društva i tijelima javne vlasti želimo sretan Božić i uspješnu Novu 2016. godinu.

Tim Ureda za udruge
 

Pisane vijesti