Održani Dani otvorenih vrata udruga 2017.

  • Slika /slike/DOVU 2017 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Udruge širom Hrvatske otvorile su svoja vrata zainteresiranim građanima kroz 440 različitih događanja tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2017.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske već tradicionalno organizirao je Dane otvorenih vrata udruga u razdoblju od 25. do 27. svibnja 2017. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organizirale su brojne kreativne radionice, predavanja, predstave, akcije te na inovativne načine predstavile svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe. Poseban je naglasak ove godine bio na predstavljanju rezultata projekata i programa udruga financiranih sredstvima iz javnih izvora, kako bi time pridonijeli još većoj otvorenosti i boljoj transparentnosti rada udruga u Hrvatskoj.
Svečano otvaranje Dana otvorenih vrata udruga 2017. održalo se 25. svibnja 2017., u prostoru Hrvatskog glazbenog zavoda, jedne od najstarijih udruga u Hrvatskoj, koja je ove godine proslavila 190. godišnjicu djelovanja. Otvaranju je prisustvovao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.
U ime organizatora Dana otvorenih vrata udruga, o manifestaciji koja se ove godine organizira po šesti put, govorila je Vesna Lendić Kasalo, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za udruge.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na manifestaciji koja pridonosi razvoju civilnoga društva i potiče na uključivanje u šira društvena zbivanja te istaknuo važnost doprinosa udruga civilnoga društva raznim segmentima društvenoga djelovanja. Također je naglasio kako je značajan obol koje udruge daju oblikovanju kvalitetnijeg, socijalno osjetljivog i pravednoga društva, te da uključivanje građana u sva područja društvenoga djelovanja pridonosi razvoju demokratske i participativne zajednice i omogućava inicijativu građana. Istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske prepoznaje važnost i ulogu djelovanja organizacija civilnoga društva. „Potičemo i rad udruga i volonterstvo te razvijamo suradnju niza državnih tijela s organizacijama civilnoga društva kroz duh i načelo partnerstva“, poručio je predsjednik Vlade i dodao da se ta suradnja provodila kroz dva okvira za djelovanje – institucionalni i financijski. Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je uloga udruga u društvu izrazito važna i kao svojevrsni korektiv i kao signal za političke stranke i državne institucije u brojnim pitanjima, za koja je ponekad nužno imati drukčiju optiku. Zahvalio je svima koji svojim entuzijazmom, znanjem, iskustvom i stručnim doprinosom daju prilog kvalitetnijom razvoju hrvatskog društva. 
U sklopu otvorenja Dana otvorenih vrata udruga uručeni su ugovori za 28 najuspješnijih projekata udruga prijavljenih na Poziv „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“. Projekti će se sufinancirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 25.251.389,69 kuna. 

Ove godine Dani otvorenih vrata udruga održavali se u suradnji s manifestacijama Hrvatska volontira 2017 i Gledaj (u)druge. Hrvatska volontira održavala se od 22. do 27. svibnja 2017., kako bi se istaknuo potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora. Kampanja “Gledaj (u)druge” je nastala radi osvještavanja javnosti o važnosti rada udruga i civilnoga društva.
Aktivnosti udruga  u sklopu Dana otvorenih vrata udruga mogle su se pratiti putem mobilne aplikacije UdrugeInfo. Putem aplikacije, građani mogu pretraživati aktivnosti udruga prema mjestu i vremenu njihovog održavanja, odnosno informacijama koje su sadržane u Registru udruga te stupiti u kontakt s udrugom koja im je od interesa.
Svi građani koji su sudjelovali na Danima otvorenih vrata udruga mogli su ispuniti „Putovnicu Dana otvorenih vrata udruga“ te sudjelovati u nagradnom natječaju.
Ured za udruge je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2017. drugu godinu za redom organizirao i „Šetnje kroz povijest udruživanja u Zagrebu“. Šetnjama se želi javnosti približiti bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva.
Dane otvorenih vrata udruga moguće je pratiti i na Facebook stranici www.facebook.com/DaniUdruga
 

 

Pisane vijesti