Održani su Dani otvorenih vrata udruga 2020.

Slika /slike/banneri/Dani otvorenih vrata udruga.jpg

Udruge širom Hrvatske otvorile su svoja vrata zainteresiranim građanima tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2020.

Ured za udruge i 2020. godine organizirao je Dane otvorenih vrata udruga čiji cilj je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj, organiziranjem različitih aktivnosti virtualno, u prostorima udruga ili izvan njih te otvaranjem vrata udruga svim zainteresiranim građanima.
 
Svojim sudjelovanjem u aktivnostima udruga građani su imali prilike steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje udruge provode i dobiti poticaj za trajni aktivni angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga ili kao volonteri. Ove godine, naglasak je bio na virtualnim aktivnostima, ali provodile su se i aktivnosti uživo u različitim oblicima sportskih igraonica, tečajeva radioamaterizma, radionica za izradu rukotvorina, obilježeni su međunarodni dani, volonterske akcije, te se održavao cijeli niz drugih zanimljivih događanja koje su svi zainteresirani mogli potražiti putem aplikacije UdrugeInfo.
 
U okviru Dana otvorenih vrata udruga 2020., Ured za udruge organizirao je virtualne rasprave kojima je cilj bio raspraviti ulogu organizacija civilnoga društva u prevladavanju posljedica kriznih situacija, posebno u kontekstu ublažavanja posljedica pandemije COVID – 19 te potresa u Zagrebu i okolici.
Na temu „Solidarnost u praksi – prevladavanje posljedica kriznih situacija i uloga OCD" raspravljali su predstavnici udruga koji su dali prikaz primjera dobre prakse u inoviranju rješenja za probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa te potresa u Zagrebu.
U drugoj raspravi na temu „Programi podrške za organizacije civilnoga društva u kontekstu pandemije te mogućnosti financiranja aktivnosti OCD-a iz EU izvora u razdoblju 2021. – 2027.“, preispitivale su se mogućnosti podrške civilnom društvu na nacionalnoj razini s ciljem prevladavanja posljedica nadolazećih kriza te odgovor na pandemiju na nacionalnoj razini i razini Europske unije, uz osvrt na mogućnosti sadržane u Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. Bilo je riječi o mogućnostima uključivanja udruga u planiranje prioriteta za financiranje organizacija civilnoga društva, a snimke s virtualnih rasprava mogu se pogledati na Youtube kanalu Ureda za udruge.
 
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske je u četvrtak, 24. rujna 2020. u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, dodijelio dvije nagrade udrugama koje provode aktivnosti kojima se promiče lokalni razvoj kroz društveno korisne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Nagrađene udruge Krijesnica i Argonauta će dobiti pro bono stručnu komunikacijsku podršku savjetnika mentora za odnose s javnošću Light Komunikacija i Abeceda komunikacija u osmišljavanju i provedbi medijskih i komunikacijskih planova za promociju društveno korisnih aktivnosti koje provode udruge. Ured za udruge dodijelit će dvije financijske podrške u iznosu od po 30.000,00 kuna iz Državnog proračuna kojima će se osigurati financiranje troškova izrade promotivnih materijala i oglašavanja društveno korisnog programa udruge. Snimku s dodjele pronađite na Youtube kanalu Ureda za udruge.
 
Šetnju kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ Ured za udruge ove godine organizira virtualno kako bi ilustrirao bogatu povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva.
 
U okviru Dana otvorenih vrata udruga 2020., Ured za udruge izradio je kviz kojim želi propitati koliko je javnost upoznata s općim informacijama o djelovanju udruga u Republici Hrvatskoj. 
 
Dani otvorenih vrata udruga mogu se pratiti i na Facebook stranici www.facebook.com/DaniUdruga gdje su dostupni i dodatni sadržaji o djelovanju udruga u okviru manifestacije.

Snimke s događanja koje je Ured za udruge organizirao u okviru Dana otvorenih vrata udruga 2020. pronađite na Youtube kanalu Ureda za udruge. Tamo se nalaze i video zapisi udruga koje su ih slale u okviru Javnog poziva udrugama za sudjelovanje u snimanju promotivnog video spota za promicanje vidljivosti rada udruge i manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2020.

Program Dana otvorenih vrata udruga 2020., te raspored aktivnosti udruga iz cijele Hrvatske dostupan je na www.udruge.hr.

Pisane vijesti