Otvorene prijave za Nagradu EGSO-a za građansku solidarnost posvećenu borbi protiv koronavirusa

Slika /slike/eesc-logo-hr-pos.jpg

EGSO će nagraditi do 29 inicijativa pokrenutih u EU-u i Ujedinjenoj Kraljevini, čiji su pokretači pokazali izuzetnu solidarnost u borbi protiv COVID-a 19 i ublažavanju njegovih razarajućih posljedica

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspisao je Nagradu za građansku solidarnost, jednokratnu nagradu posvećenu posebnoj temi „Civilno društvo protiv COVID-a 19”, koja će ove godine zamijeniti njegovu tradicionalnu godišnju Nagradu za civilno društvo.
Nagradom za građansku solidarnost nagradit će se kreativne i uspješne inicijative pojedinaca, organizacija civilnog društva i privatnih poduzeća koji su dali izniman doprinos svladavanju krize izazvane COVID-om 19 i njezinih teških i višestrukih posljedica, čime će se ojačati europska solidarnost i pridonijeti stvaranju europskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima EU-a.

EGSO tom nagradom nastoji povećati vidljivost tih inicijativa, podići svijest o njihovoj važnosti i na taj način odati počast svim osobama koje su se borile protiv koronavirusa, pokazavši hrabrost, predanost, solidarnost i izniman osjećaj odgovornosti.
Prijaviti se mogu kandidati koji imaju boravište ili poslovni nastan u EU-u, ali i osobe, poduzeća i organizacije civilnog društva s boravištem odnosno sjedištem u Ujedinjenoj Kraljevini.
EGSO će dodijeliti do 29 nagrada, u iznosu od po 10 000 eura, inicijativama koje se provode na području EU-a ili Ujedinjene Kraljevine, od čega 27 za projekte koji se provode u državama članicama, jednu za projekte iz Ujedinjene Kraljevine te jednu za projekte s prekograničnim ili europskim fokusom.
Sve prijavljene inicijative, uključujući one koje provode profitna poduzeća, moraju biti strogo neprofitne i ne smiju se financirati s više od 50 % javnih sredstava.

Inicijative moraju biti izravno povezane s COVID-om 19, konkretno s borbom protiv virusa ili prevladavanjem njegovih posljedica. Inicijative moraju biti ili već provedene ili u tijeku. Prihvatljivi su i projekti koji su pokrenuti prije izbijanja pandemije, ali su prilagođeni radi brze reakcije na nove izazove.
Rok za podnošenje prijava je 30. rujna 2020. u podne. Svečanost dodjele nagrada održat će se u siječnju 2021. tijekom plenarnog zasjedanja EGSO-a u Bruxellesu.

EGSO ujedno ukazuje na neprocjenjiv rad europskog civilnog društva i mnogih pojedinaca tijekom krize. Mnogi su kroz razne aktivnosti iskazali nezapamćenu solidarnost s onima koji su najviše pogođeni krizom. Neki su uložili goleme napore kako bi upotpunili mjere koje su uvela nadležna tijela država članica. Neki su sudjelovali u sprečavanju i upravljanju kriznim situacijama i katastrofama, što se pokazalo presudnim za borbu protiv pandemije i ublažavanje njezinih posljedica.
Inicijative predložene za nagradu mogu obuhvaćati širok raspon tema, primjerice:

• aktivnosti povezane sa zdravljem, zdravstvenom opremom, medicinskim uređajima, pomoći i skrbi;
• privremene inicijative usmjerene na ublažavanje neposrednih učinaka krize uzrokovane koronavirusom i zadovoljavanje hitnih potreba ciljnih skupina;
• posebne mjere za pomoć najugroženijim osobama, osobama u nepovoljnom položaju ili ranjivim skupinama (uključujući izbjeglice) kako bi ih se zaštitilo od same bolesti i ublažile posljedice krize;
• inicijative povezane s položajem posebnih ciljnih skupina tijekom ograničenja kretanja;
• inicijative usmjerene na svladavanje gospodarskih i profesionalnih posljedica zdravstvene krize;
• inicijative kojima se podupire oporavak europskoga gospodarstva ili određenih sektora nakon pandemije;
• inicijative usmjerene na povećanje sposobnosti reagiranja u slučaju budućih sličnih kriza.
Popis nije konačan.

Cjelokupan opis uvjeta i internetski obrazac za prijavu dostupni su na  internetskoj stranici: www.eesc.europa.eu/civilsolidarityprize
Za dodatne informacije na raspolaganju vam stoji:
Odjel EGSO-a za medije – laurairena.lui@eesc.europa.eu

Više o Europskom gospodarskom i socijalnom odboru možete pronaći ovdje.
 

Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor