Savjetodavni sastanak organizacija civilnoga društva s predstavnicima EGSO-a iz reda civilnoga društva na temu budućnosti Europe

Slika /slike/17_WhitePaper logo.png

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, potrebno je potvrditi sudjelovanje  najkasnije do četvrtka, 18. svibnja 2017. godine.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u suradnji s hrvatskim predstavnicima u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru (EGSO) iz reda organizacija civilnoga društva organizira četvrti tematski sastanak s ciljem poticanja rasprave i razine informiranosti o važnim društvenim temama te aktivnijeg uključivanja organizacija civilnoga društva u procese izrade dokumenata i mišljenja te kreiranja europskih politika u okviru rada EGSO-a.

EGSO je savjetodavno tijelo Europske unije, osnovano 1957. godine Rimskim ugovorima, koje daje stručne savjete glavnim EU institucijama (Europskoj komisiji, Vijeću i Europskom parlamentu). Na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnoga društva.

Europski gospodarski i socijalni odbor u sklopu stručnog savjetovanja glavnih institucija EU-a putem mišljenja na predložene zakonodavne i ostale akte, organizira nacionalne rasprave po zemljama članicama o prijedlogu Europske komisije o budućem razvoju EU-a, predstavljenim u nedavno objavljenom materijalu Bijela knjiga o budućnosti Europe.

Nacionalna rasprava sva tri sektora organiziranog civilnoga društva (poslodavci, sindikati, udruge) održat će se 29. svibnja 2017. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb.

Ured za udruge u suradnji s članom EGSO radne skupine za nacionalne konzultacije, gospodinom Tonijem Vidanom (Zelena akcija), organizira pripremnu raspravu kako bi organizacije civilnoga društva obavijestili o glavnim razmatranjima i scenarijima za EU27 do 2025. godine naznačenim u dokumentu Bijela knjiga o budućnosti Europe, a kojoj je cilj pokrenuti iskrenu i sveobuhvatnu raspravu s građanima o tome kako bi se Europa trebala razvijati u predstojećim godinama.

Ovim putem Ured za udruge poziva predstavnike organizacija civilnoga društva da sudjeluju na sastanku koji će se održati u petak, 19. svibnja 2017. od 13:00 do 15:00 sati u dvorani Ureda za udruge, Opatička 4, Zagreb (II. kat) te svojim prijedlozima doprinesu raspravi o budućnosti Europe.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, potrebno je potvrditi svoje sudjelovanje što prije, a najkasnije do četvrtka, 18. svibnja 2017. godine, na e-mail: milana.romic@udruge.vlada.hr. Ured za udruge napominje kako nije u mogućnosti osigurati troškove prijevoza predstavnicima udruga izvan Zagreba.

Pozivaju se svi koji nisu u mogućnosti sudjelovati na sastanku, a zainteresirani su za temu, da svoje komentare i/ili odgovore na okvirni upitnik o Bijeloj knjizi o budućnosti Europe koji se nalazi ovdje, dostave na gore navedeni e-mail.

Više informacija o radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora možete pronaći na mrežnim stranicama Ureda za udruge.





Pisane vijesti | Europski gospodarski i socijalni odbor