Uspješno provedeni projekti u sklopu javnog poziva „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga 2023.“

  • Slika /dokumenti/element2plus-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Što imaju zajedničko nagrada Medijski Sokrat, instalacija posvećena telefonskoj liniji 116 006 u Muzeju prekinutih veza i video uradci te promo kampanja za senzibilizaciju zajednice o mogućnostima osoba s intelektualnim teškoćama?  

 Riječ je o tri dobitnika  nagrade koju su osvojili svojim kvalitetnim prijedlozima medijskih kampanja  unutar prošlogodišnjeg natječaja  javnog poziva Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga.

Društvo za  komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) odlučilo je potaći motivaciju odgojno-obrazovnih djelatnika za stučnim usavršavanjem  u području medijske pismenosti.  Želeći tako nagraditi i slaviti predani trud učitelja. Nakon što su proglašeni dobitnikom jedne od nagrada Komunikacijske podrške, DKMK je udružio snage s PR stručnjakinjom   Marinom Čulić Fischer iz Dialog komunikacija i  Medijski Sokrat je uspješno oblikovan. Na prvoj  svečanoj dodjeli početkom listopada 2023. godine u Hrvatskom državnom arhivu dodijeljene su nagrade u tri kategorije (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole), a došlo je čak 55 prijava. Sveukupni doseg nagrade je preko 100 000 pregleda na web stranicama DKMK-a te 32 medijske objave dok je broj prijava za nagradu kao i odziv institucija premašio sva očekivanja.

Na ljude s intelektualnim teškoćama (IT-om) skrenula je pažnju javnosti kampanja  „Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“  Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar.  Njihov oblik invaliditeta, koji nije vidljiv na prvu i bez specifičnih vanjskih pokazatelja, najčešće ih diskriminira i u populaciji osoba s invaliditetom, te ih se stigmatizira i na toj osnovi.  Upravo ovim programom /kampanjom udruga je odlučila pokazati mogućnosti  sposobnost učenja i primjene novostečenih znanja, kao i mogućnosti zapošljavanja.  Uz stručne savjete i pomoć Velibora Panića iz Narativ komunikacija osmišljena je kampanja kratkih video i radijskih spotova (video udruga OSIT)  koji su putem raznih komunikacijskih kanala podigli vidljivost osoba s IT-om u javnosti. Ideja video spotova bila je prikazati radna mjesta na kojima mogu raditi osobe s IT-om, te kako se oni snalaze na takvim poslovima. U projektu je sudjelovalo 40 osoba s IT-om od 23 do 70 godina s područja Bjelovara i šire okolice, održani su okrugli stolovi, tiskani promo materijali i časopisi.

Rad besplatne  anonimne  linije 116 006 za žrtve i svjedoke kaznenih djela i prekršaja, te  promoviranje njezinog rada i volonterskog programa bio je glavna tema kampanje Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. O uspješnosti kampanje koju je s udrugom osmislila stručnjakinja za PR  Maja Pekeč iz tvrtke MINS Commnication govori njezin doseg koji se procjenjuje na 245 000 građana i građanki. Samo  na društvenim mrežama Facebook objava je imala 107 641 pregleda, a snimljeni su video materijali, dizajniran novi vizual, organizirana istupanja u javnosti, odrađeno slanje newslettera, tiskani letci,  članci. Tijekom kapanje zaprimljeno je 1279 poziva, te pruženo 3113 oblika podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja. I šećer na kraju, udruga je osmislila posebni social event „116 006 Promjena počinje pozivom“ u studenom prošle godine, a povodom rođendana linije, koji je upriličen  u Muzeju prekinutih veza, gdje je izložena umjetnička  instalacija posvećena ovoj liniji.
 
Detaljnije o prošlogodišnjim dobitnicima Komunikacijske podrške i podržanim kampanjama potražite na stranicama dobitnika. Tako ćete  o Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu i njihovoj kampanji doznati na poveznici MEDIJSKI SOKRAT | Djeca Medija, te o kampanji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar na poveznici Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku - finale | OSIT udruga osoba s intelektualnim teškoćama bjelovar (osit-bjelovar.hr). I na kraju o Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima i njihovoj kampanji  na poveznici Predstavljena instalacija ''116 006 Promjena počinje pozivom''u Muzeju prekinutih veza - Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (pzs.hr).


 
 

 


Pisane vijesti