Više od 300 udruga diljem Hrvatske otvorilo svoja vrata

  • Slika /slike/DOVU201612.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dani otvorenih vrata udruga 2016. održani su od 23. do 25. svibnja 2016., a više od 300 udruga približilo je građanima svoje programe i aktivnosti.

Svojim sudjelovanjem u aktivnostima udruga  građani su mogli steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje udruge provode i dobiti poticaj za trajni aktivni angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga ili kao volonteri. Tako su organizirane aktivnosti sportskih igraonica,  tečajeva radioamaterizma,  održane su radionice za izradu rukotvorina, obilježen je Europski dan parkova, održane su brojne volonterske akcije, otvorena je kafeterija u kojoj rade osobe s invaliditetom i cijeli niz drugih zanimljivih događanja.
Za sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga u 2016. godini udruge su se prijavljivale putem aplikacije UdrugeInfo gdje je moguće pretražiti sve prijavljene aktivnosti u sklopu manifestacije, a sve dodatne informacije o Danima otvorenih vrata udruga 2016. dostupne su na Facebook stranici: www.facebook.com/DaniUdruga.

Povodom Dana otvorenih vrata udruga 2016., Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske organizirao je konferenciju „Uloga udruga u društveno-ekonomskom rastu i demokratskom razvoju“ koja je održana 23. svibnja u Zagrebu, a konferenciju je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Božo Petrov.

U fokusu prijepodnevnog dijela Konferencije bila je rasprava o prioritetima Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. gdje je istaknuta je važnost inkluzivnosti procesa donošenja Nacionalne strategije, temeljenog na evaluaciji učinaka još uvijek aktualne Nacionalne strategije 2012. do 2016. Naglašena je i potreba za osiguravanjem kontinuiranog i ravnomjernog razvoja civilnoga društva i institucija potpore razvoju civilnoga društva. U raspravi o novim modelima financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva predstavljena su iskustva u korištenju različitih modela financiranja, poglavito grupnog financiranja (engl. crowdfunding), društvenog poduzetništva, privlačenja privatnog profitnog sektora u filantropske aktivnosti te mogućnostima koje se otvaraju osnivanjem prve etične banke u Hrvatskoj.
U poslijepodnevnom dijelu organizirani su paralelni okrugli stolovi, na kojima su sudionici, uz uvodničare iz Hrvatske, Francuske i Slovenije, raspravljali o:
  • Djelovanju organizacija civilnoga društva u međunarodnom kontekstu – utjecaj na kreiranje i provedbu politika, gdje je istaknut veliki potencijal djelovanja za međunarodno djelovanja udruga kroz međunarodnu razvojnu suradnju te
  • Praksi hrvatskih sudova vezano uz ostvarivanje prava na slobodno udruživanja, gdje su istaknuti izazovi u ostvarivanju prava na slobodu udruživanja u kontekstu Europske Konvencije o ljudskim pravima.
Također, u sklopu konferencije Ured za udruge, u suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću (HUOJ), Hrvatskom mrežom volonterskih centara i članicama HUOJ-a Edward Bernays Visokom školom za komunikacijski menadžment, Komunikacijskim laboratorijem i Media valom dodijelio je nagrade udrugama u sklopu natječaja  „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“.

U sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2016. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Državnim arhivom u Zagrebu te s povjesničarkom dr.sc. Agnezom Szabo istražio je povijest šest udruženja koja su djelovala na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te pripremio Šetnju u kojoj su zainteresirani građani obišli povijesne lokacije važne za djelovanje udruženja te se upoznali s detaljima rada i djelovanja navedenih udruženja. U utorak 24. svibnja zainteresirani građani i građanke u dvije „Šetnje kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ naučili su više o bogatoj povijesti udruživanja u gradu Zagrebu. Građanima se približila bogata povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno-ekonomskom razvoju.
Ovim putem zahvaljujemo se svim udrugama koje su otvorile svoja vrata te građanima koji su sudjelovali u aktivnostima u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2016. te na taj način pridonijeli razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj.
Također pozivamo sve građane koji su sudjelovali na Danima otvorenih vrata udruga da ispunjene DOVU putovnice pošalju Uredu za udruge poštom (Opatička 4, 10 000 Zagreb), elektroničkom poštom (dovu@udruge.vlada.hr ) ili faxom (01 4599 811) najkasnije do 3. lipnja 2016. kako bi sudjelovali u nagradnoj igri te osvojili prigodnu nagradu!

Pisane vijesti