Švicarsko-hrvatski program suradnje

Slika /slike/logo, vizuali i sl/Svicarsko-hrvatski-program-suradnje-LOGO-684x608px.jpg
Pozivi na dostavu projektnih prijedloga:
 
Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine Financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području Europske unije. Dodatno, Švicarski financijski mehanizam predstavlja i temelj za čvrste gospodarske i političke odnose Švicarske s novim državama članicama EU.

Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade RH o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene EU potpisan je u Zagrebu 30. lipnja 2015. godine, čime je Hrvatska postala 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u tom programu. Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala sredstva u iznosu od 45.000.000 CHF.
Sklapanjem Okvirnog sporazuma uspostavljen je pravni okvir  u odnosima Hrvatske i Švicarske koji je osnova za povlačenje i bespovratno korištenje financijskih sredstava u okviru švicarskog financijskog mehanizma u Hrvatskoj.
Okvirni sporazum zajednički je rezultat rada Vlade Republike Hrvatske predvođene Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te Švicarskog saveznog vijeća koji djeluje putem Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Državnog tajništva za gospodarstvo (SECO). Posebnu ulogu u pripremi svih aktivnosti koje su omogućile potpisivanje ovog sporazuma osiguralo je Veleposlanstvo Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj.
Temeljem Okvirnog sporazuma Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisalo je 30. svibnja 2017. osam ugovora u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u vrijednosti bespovratnih sredstva od 31,8 milijuna švicarskih franaka.
 
U nadležnosti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske se nalaze dva projekta ukupne vrijednosti 7,48 milijuna švicarskih franaka pod nazivom Blok darovnica za organizacije civilnoga društva te Partnerska blok darovnica.
Švicarsko-hrvatski program suradnje podupire brojne aktivnosti kroz projekte razminiranja i društveno-gospodarske integracije i unaprjeđenja vodoopskrbne infrastrukture te kroz osiguravanje preduvjeta za uspješne znanstveno-istraživačke projekte, promicanje partnerstva i bilateralne suradnje hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija i promicanje doprinosa civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji. Više o ostalim projektima iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje možete pronaći ovdje.
Švicarsko- hrvatski program suradnje će se provoditi do prosinca 2024. godine.

Potpisano osam Ugovora o projektima ukupne vrijednosti 37,9 milijuna švicarskih franaka u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

Kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje potiče se vožnja bicikla kao ekološki prihvatljivog načina prijevoza, vijest Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU

Za više informacija obratite nam se na: svicarskiprogram@udruge.vlada.hr