DOVU 2021.

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. To je prilika da građani sudjeluju u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama, akcijama, te se upoznaju s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama. Udruge koje žele povećati vidljivost svoga djelovanja, a posebno udruge koje provode programe i projekte od interesa za opće dobro financirane iz javnih izvora prijavljuju se za sudjelovanje, pri čemu same odabiru način predstavljanja svoga rada, organizirajući radionice, izložbe, skupove, promidžbene aktivnosti i slično.

Tema manifestacije u 2021. godini bila je "Krizna situacija = šansa za novi početak?". Zbog potrebe pridržavanja mjera zaštite od širenja koronavirusa COVID-19, manifestacija Dani otvorenih vrata udruga 2021. održali su se u hibridnom formatu od 10. do 12. lipnja 2021. Udruge su pozvane da odaberu najprikladniji način kojim će predstaviti svoje djelovanje, pridržavajući se epidemioloških preporuka.

Za sudjelovanje u Danima otvorenih vrata udruga udruge se prijavljuju putem aplikacije UdrugeInfo gdje su uz druge najave događanja koje udruge putem aplikacije uobičajeno prijavljuju, vidljiva i različita događanja udruga u sklopu Dana otvorenih vrata udruga. Udruge svoja događanja mogu prijavljivati do početka same manifestacije, a za udruge koje se pravovremeno prijave osigurani su promotivni materijali te prigodne nagrade (izvijestite nas o održanim aktivnostima kroz pisani izvještaj, video reportažu i/ili kolaž fotografija). Kratke upute za prijavu u aplikaciju UdrugeInfo dostupne su ovdje.

Popis događanja koje su udruge organizirale u okviru Dana otvorenih vrata 2021. dostupan je putem aplikacije UdrugeInfo, kao i u tablici ovdje.

Dani otvorenih vrata udruga 2021. bili su ujedno i prilika su za raspravu o budućnosti Europe, odnosno uključivanje u konferenciju o budućnosti Europe

Sudionici Dana otvorenih vrata udruga 2021. dali su svoj doprinos viziji o budućnosti Europe ispunjavajući upitnik koji je Ured za udruge pripremio, a povratne informacije koje dobije od udruga i građana Ured za udruge je komunicirao na digitalnoj platformi Europske komisije.

U okviru Dana otvorenih vrata, Ured za udruge organizirao je i virtualnu raspravu pod nazivom "Krizna situacija = šansa za novi početak" s ciljem raspravljanja uloge organizacija civilnoga društva u izgradnji budućnosti Europe, kao i strategijama koje je potrebno poduzeti kako bi se krizna situacija pretvorila u priliku za novi početak. Rasprava se održala 10. lipnja 2021. godine, putem alata Microsoft Teams, uz prijenos uživo putem Youtube kanala Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Snimka rasprave dostupna je na Youtube kanalu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U suradnji s Hrvatskom udrugom za odnose s javnošću, Ured je i također pozvao udruge koje će promovirati svoje aktivnosti u okviru Dana otvorenih vrata udruga. >U 2021. godini tema Poziva bila je "Odgovor na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama", pri čemu se javnim pozivom nastoji povećati vidljivost djelovanja organizacija u kriznim situacijama, dajući udrugama priliku za dobivanje stručne podrške u promociji aktivnosti koje već provode odgovarajući na krizu. Za vrijeme trajanja Dana otvorenih vrata udruga, organizirano je i predstavljanje projekata koji će ostvariti podršku temeljem Javnog poziva "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga". Snimka dodjele dostupna je na Youtube kanalu Ureda za udruge.

„Šetnji kroz povijest udruživanja u Zagrebu“ moguće je bilo pristupiti virtualno te na taj način steći uvid u bogatu povijest djelovanja udruga u Zagrebu koje su značajno doprinijele društveno ekonomskom razvoju, te postavile temelje modernog civilnoga društva. Pozivamo sve zainteresirane građane da posjete stranicu www.povijestudruga.hr

Temeljem natječaja za vizualni identitet Dana otvorenih vrata 2021. na koji su za prijavu radova pozvani studenti umjetničkih akademija i fakulteta te studija dizajna, odabran je vizualni identitet Dana otvorenih vrata udruga 2021. Nagrađeni rad izradile su Cvijeta Veronika Plenković i Magdalena Prvonožec.