Europa 2020.

Strategija za pametan, održiv i uključiv rast
 
Strategija Europa 2020. je desetogodišnja strategija Europske unije kojom se nastoji premostiti postojeća gospodarska kriza koja je raširena diljem Europe te poticati konkurentnost i zapošljivost. Strategija adresira nedostatke postojećeg modela rasta i nastoji stvoriti uvjete za drugačiju vrstu rasta – rasta koji je pametan, više održiv i uključiv.
 
Strategija Europa 2020. usvojena je 2010. godine te se direktno nastavlja na Lisabonsku strategiju iz 2000. godine koja je za cilj imala učiniti Europsku uniju najkonkurentnijim i najdinamičnijim svjetskim gospodarstvom temeljenim na znanju do 2010. godine.
 
U novoj strategiji revidirani su ciljevi iz Lisabonske strategije, ali su uvedeni i novi prioriteti i ciljevi te predstavljene nove smjernice za rast i razvoj gospodarstva temeljenog na znanju i inovacijama te za jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva i poticanje zapošljivosti europske radne snage.
 
Ciljevi strategije Europa 2020. jesu:
  • 75 % populacije u dobi između 20- 64 godina trebalo bi biti zaposleno,
  • 3 % BDP-a EU treba investirati u istraživanje i razvoj,
  • Treba ispuniti klimatsko-energetske ciljeve „20/20/20“ (uključujući i povećanje do 30 % smanjenja emisije ukoliko okolnosti dozvoljavaju),
  • Postotak osoba koje rano napuste školovanje trebao bi biti ispod 10 %, a najmanje 40 % osoba u dobi od 30 do 34 godine trebalo bi završiti tercijarni stupanj obrazovanja,
  • 20 milijuna manje ljudi trebalo bi biti u opasnosti od siromaštva.
Ciljevi su međusobno povezani i pretvoreni su u nacionalne ciljeve i smjernice. Europska godina građana također doprinosi ostvarivanju ciljeva strategije Europa 2020., na način da potiče slobodu kretanja građana i mobilnost radne snage.
 
Detaljnije informacije o strategiji Europa 2020. potražite na:
 
http://ec.europa.eu/europe2020/index_en.htm
 
Tekst strategije na engleskom i hrvatskom jeziku pogledajte ovdje:
 
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:EN:PDF
 
Letak – Strategija Europa 2020.
 
http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/europe_2020_explained.pdf