Upravni odbor inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

  • Slika
Inicijativu Partnerstvo za otvorenu vlast vodi Upravni odbor  čiji su članovi predstavnici vlada i organizacija civilnog društva. Od 2014. godine članica Upravnog odbora je i Republika Hrvatska.

Republika Hrvatska je kroz implemantaciju akcijskih planova za provedbu Partnerstva za otvorenu vlast u Hrvatskoj provela nekoliko značajnih reformi koje je prepoznao i Neovisni mehanizam izvještavanja ocijenivši da je Hrvatska postigla izvanredan napredak u otvaranju vlade te je iz toga razloga globalna zajednica Partnerstva za otvorenu vlast izabrala Republiku Hrvatsku u dva uzastopna mandata u Upravnom odboru Partnaerstva za otvorenu vlast.

Dosada je, što se tiče sudjelovanja na sastancima Upravnog odbora koji su se održavali uživo, hrvatska delegacija na čelu s predstavnicima Ureda za udruge i Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjelovala na sastancima koji su se održavali u Južnoj Africi (Johannesburg 2015. i Cape Town 2016.), na sastancima u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington 2017. i 2018.) te na sastancima koji su se održavali uz globalne samite Partnerstva za otvorenu vlast (Ciudad de México 2015., Pariz 2016., Tbilisi 2018. i Ottawa 2019.), kao i onima koji su održavani svake godine na marginama Opće skupštine UN-a.

Republika Hrvatska je također za to vrijeme bila članica i različitih pododbora Upravnog odbora, i to Pododbora za tematsko vodstvo, te Pododbora za kriterije i standarde.

Sukladno pravilima Partnerstva za otvorenu vlast da pojedinačna zemlja može odraditi maksimalno 2 uzastopna mandata nakon čega mora nastupiti pauza, Republici Hrvatskoj je završio mandat u Upravnom odboru inicijative 1. listopada 2019. godine.

Upravni odbor zahvalio se Republici Hrvatskoj prigodnim pismom zahvale te prigodnim poklonom, te je Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova čija je državna tajnica službena članica Upravnog odbora, također Upravnom odboru uputilo pismo zahvale sa željom za nastavkom suradnje i u budućnosti.